Tina Fevre

At være syg i DK
Blog

Terrorangreb eller skræmmekampagne?? At være syg i DK

Så sidder jeg her med det tredje brev fra kommunen i e-boks indenfor en uge…. For det første er det totalt angstprovokerende for mig at modtage mail i e-boksen (altid noget man skal forholde sig til og dermed kræver noget af én),  dernæst at det er et brev fra kommunen og så 3 stks på en uge, det vækker hver en nerve i mig. Angsten for at blive hevet endnu mere rundt i systemet, før jeg er helt rask, gør mig virkelig ikke noget godt, og er med til at forlænge processen.

Jeg skyder ikke decideret på de mennesker, der står bag brevene. De har et arbejde at udføre, og jeg har selv været tinsoldat, så ved udemærket, hvordan det føles. Men ikke desto mindre må det være en frygtelig situation at være i dag ud og dag ind at skulle mingelere rundt med mennesker efter de love og paragraffer, som p.t. ikke anerkender det at være syg i DK – det må virkelig kræve, at man lader sin medmenneskelighed blive hjemme.

Men jeg skyder direkte mod systemet: et system, som overhovedet ikke tager hensyn til, at der faktisk er tale om et sygt menneske: et menneske som har brug for omsorg, ro og kærlig behandling og som allermindst har brug for at blive udsat for et sandt bombardement af breve og telefonopringninger. Og én som jeg, som desparat forsøger at kæmpe mig op gennem en stresstilstand, har ikke brug for at blive skudt i sænk igen og igen, og det tror jeg heller ikke andre med andre sygdomme har: man har mere end rigeligt i at skulle forholde sig til i egen sygdom, kæmpe sig igennem sygdommen, og tage alle de andre kampe som tit og ofte også følger med så som økonomiske spekulationer og familiære relationer.

Oveni alt det så også skulle forholde sig til et system, som ikke tror på sygdom! Man kan kun være syg så og så lang tid, man kan kun være syg 1 gang for ellers så sker der et eller andet økonomisk, og alle mulige andre paragraffer og jeg skal komme efter dig: alt sammen noget, som jeg endnu ikke har magtet at sætte mig ind i:  jeg er syg for fanden, så slap da af, og lad mig lige få lidt ro!

Jeg er rystet over, at vi som samfund tillader, at syge mennesker skal behandles med samme “omsorg” som man giver en indsat på dødsgangen, ingen!

Et sandt bombardement

For “sjov” skyld, tog jeg lige en sammentælling på, hvor mange breve jeg har fået fra kommunen, siden jeg blev sygemeldt for lidt mere end 9 måneder siden: det blev til 20 stk (hvoraf 2 af dem ingen overskrift havde…. så løber Mr. Brain da helt løbsk, når han får sådan et brev), dertil kommer 3 samtaler på kommunen, og flere telefonopringninger fra dem, bl.a. én, hvor man spurgte om jeg kunne komme til møde indenfor 1 time…. øhh… nej det tror jeg, så ikke jeg kunne, efter 3 timers nattesøvn, manglende bad i flere dage, og angst, der battede til noget, og samt tåre-inkontinens!

Det svarer til en gennemsnitlig kontakt på ca. 3 stk om måneden…. og jeg tror endda, at jeg har været en af de heldige, som har været rimelig forskånet.

Dertil kommer så kontakten til fagforeningen, kontakten til arbejdsskadestyrelsen, kontakten til forsikringen,  kontakten til psykologen, kontakten til sygehuset, og kontakten til lægen et par gange om måneden. …..

????? Var der nogen, der nævnte social angst??

Og læg så lige mine egne familiære problemer + så lige en flytning og en skilsmisse, kontakten til arbejdet og en fyring, og så lidt pilleforgiftning og afgiftning til for at gøre det hele fuldkomment.

Hvordan har man forestillet sig, at man skal kunne ud af en stress situation ved at fylde stress og derudover alverdens dokumenter ovenpå, som Mr. Brain ikke ser sig istand til at tage sig af?  Man brækker sq da heller ikke det andet ben for at få det første helet?

Jeg er sikker på, at jeg nok skal komme ud af det her, og jeg gør ALT i min magt for at komme det så hurtigt som overhovedet muligt: går til psykolog, læser samtlige selvhjælpsbøger, mediterer, maler, går ture, inddrager den åndelige verden, symbolisme og overvejer nu exorcisme eller så gu hoppe på tungen til Paris – you name it, for jeg skal bare videre, og det før, at der er nogen, der piller ret meget mere i mit liv, og det har så været mit klare mål, lige fra jeg gik ned. Der har bare været alt for mange bump og sømmåtter på vejen.

At være syg i DK

Men jeg kan blive uendelig trist til mode ved tanken om de syge, vi har i vores samfund, som ikke kan gøres raske, som skal leve hele livet med deres sygdom og forholde sig til det, og som så samtidig skal trækkes rundt og stilles spørgsmålstegn ved resten af livet…. Hvad er der gået galt? Kan det virkelig ikke gøres bedre?

Måske ved at starte med se de mennesker, som er syge, som de mennesker, de faktisk er, ikke maskiner eller noget maskinelt man lige kan skrue lidt på, nej et virkeligt ægte menneske af kød og blod, som har brug for at blive set på med menneskelige øjne! Få hold i de breve, der bliver sendt ud, og få ændret teksterne, fjern lidt af “SKAL” og “HAR PLIGT TIL”, det gør altså ikke noget godt, og giv så den syge en støtteperson til at håndtere bombardementet fra det offentlige, for vedkommende får det altså ikke bedre ved at blive udsat for hverken skræmmekampagner eller terrorangreb!

Mrs. Heart og jeg er fuldstændig knuste og vore hjerter bløder for dem…

—————————

Eftertanke: 

Telefonsvareren hos kommunens syge-dag-pengekontor burde lyde som følger:

Du har ringet til kommunens syge-dag-pengekontor, og har følgende valgmuligheder:”

Valgmuligheder
Svar

 

Er du syg? Tast #1 efterfulgt af firkant
-Du har tastet forkert, man kan ikke være syg, det er bare noget, du lader som om, så du kan udnytte samfundet. Du bliver automatisk stillet om til hovedmenuen
Er du helt sikker? Tast #2 efterfulgt af firkant
-HA HA, Nej come on, er du nu helt sikker? For det første kan det vist ikke passe lille du, og dernæst er du vist overhovedet heller ikke klar over, hvad du går ind til. Du bliver stillet om til hovedmenuen for at foretage et nyt valg
Er du ramt af kræft? Tast #3 efterfulgt af firkant
-Det skal arbejdes væk, du bliver omstillet til arbejdsprøvning
Er du ramt af stress? Tast #4 efterfulgt af -firkant
-Stress er ikke en dokumenteret arbejdsbetinget sygdom, du skal bare tage dig sammen og arbejde dig ud af det, vi kan jo ikke blive ved med at lade dig gå, du bliver omstillet til arbejdsprøvning
Har du fibromyalgi? Tast #5 efterfulgt af firkant
-Vi tror ikke helt på, at du ikke kan arbejde, selvom du har konstante smerter, det kan helt sikkert bare arbejdes væk, så du bliver lige sendt videre til en arbejdsprøvning
Hvis du tør give dig i kast med at være syg, så skal du lige vide, at du vil modtage trusselbreve og invadering af dit privatliv, hvis du stadig tør, så tast da for pokker #6 efterfulgt af firkant for accept af invasionen
-Det kræver et godt helbred at være syg idag, så dit valg må være forkert – du bliver stillet om til hovedmenuen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

—————-

Er det sat på spidsen det her og helt ude af proportioner? Der er i indlægget taget udgangspunkt ikke kun i egne erfaringer med systemet men også  andres, og så kan vi ellers lige snakkes ved, hvis du selv bliver syg… gud forbyde det… tingene er så meget lettere at forstå, hvis man selv har været gennem karrusellen!

Jeg håber, at Danmarks befolkning vil drage empatien ind i deres kryds ved det snarligt kommende valg, så vi kan få et samfund, hvor der er plads til alle, selv de svage!

Og hvis ikke, jamen så stå ved jeres holdninger, og ansæt maskiner til at tage sig af håndteringen af de syge, så de stakkels kommunale sagsbehandlere kan få taget den tunge byrde fra deres skuldre, det må være, at skulle forholde sig til de syge med det menneskesyn, der p.t. ligger til grund for de love og paragraffer, de er henvist til at arbejde under….

Og nu har jeg så lige et brev, jeg skal have skrevet under og returneret til kommunen, hvorfor jeg skal gøre det, er jeg ikke helt med på, men synes heller ikke, jeg magter at finde ud af det, for jeg kan alligevel ikke forholde mig til, men der er deadline idag, og hvis ikke, ja så puha…. så jeg skal vist videre….

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Blue Captcha Image
Refresh

*